“Ik had als kind al een groen hart.”

Ik ben Geke Kraaij, ik ben specialistisch verpleegkundige geriatrie en gerontologie bij Woonzorgcentrum Maranatha in Rijssen. Daarnaast ben ik coördinator Kwaliteit en Veiligheid. Ik ben ambassadeur Duurzaamheid voor Zorggroep Sirjon in gebied Oost.

Als kind al een groen hart

Ik heb een groen hart. Altijd al gehad, als kind al. Vroeger, op de middelbare school, kocht ik altijd schriften van gerecycled papier. Greenpeace was toen heel erg in. Je kon dan bijvoorbeeld handtekeningen verzamelen tegen walvisjachten. Daar was ik als kind al echt mee bezig. Dan kreeg ik van die filmpjes te zien met bootjes op een grote oceaan waarmee dan op walvissen werd gejaagd. Dat raakte mij wel. En andere dingen, zoals afval scheiden, vond ik ook altijd heel belangrijk. Als kind sprak ik mijn ouders daar wel eens op aan als dat dat thuis niet secuur genoeg gebeurde.

Ik heb een sterke liefde voor de natuur en voor dieren. Dat vind ik heel mooi. Ik heb heel veel respect voor de schepping. En ik voel me heel verdrietig over de teloorgang van de schepping. We maken er als mensen toch geregeld een rommeltje van. Dat gaat me vreselijk aan het hart.

Duurzaamheid in mijn dagelijks leven

Ik fiets altijd door weer en wind. Dat vind ik belangrijk. Dat we met onze auto niet onnodig schadelijke stoffen achterlaten. Verder let ik er op dat we niet met pakjes koken. Ik zoek veel recepten; het internet staat vol met recepten waar je geen pakjes en zakjes voor nodig hebt.

We zijn net verhuisd en we proberen thuis duurzaam op te knappen. Zo hebben we bijvoorbeeld zonnepanelen. Ook hebben we alle onderdelen voor een het vervangen van de meterkast en de afdekplaatjes (allemaal dezelfde natuurlijk) voor op de stopcontacten bij elkaar gezocht op Marktplaats en de kringloop. Duurzaam en goed voor de portemonnee.

Ook koop ik kleding vaak bij de kringloopwinkel. Die kledingstukken vernaai ik dan. Mijn dochters vinden dat heel leuk. Dan komen ze thuis met een rokje van 2,50 euro en dan maak ik daar iets moois van. Ik geef zelf ook veel aan de kringloop. Dan is de cirkel toch weer rond.

In mijn werk als coördinator probeer ik zoveel mogelijk milieuvriendelijke vervangers te zoeken voor milieu-onvriendelijke producten. Denk bijvoorbeeld aan een duurzaam alternatief voor medicatiecupjes.

Duurzaamheid bij Zorggroep Sirjon

Als organisatie zien we het zo: De Heere God heeft de aarde volmaakt geschapen en de mensen de zorg daarvoor toevertrouwd. Dat heet rentmeesterschap. Dat woord kom je ook tegen op de praatplaat die in de teamposten hangt. Ik heb het woord “rentmeester” opgezocht in het woordenboek en daar wordt het woord rentmeesterschap als volgt uitgelegd: ‘het beheer van goederen en landererijen van een eigenaar’. Als we die uitleg Bijbels benaderen, dan kunnen we het woord ‘eigenaar’ met een Hoofdletter schrijven. Dan komt het hele thema duurzaamheid in het juiste perspectief te staan. De Eigenaar van de aarde is de Heere God en de mensen, de rentmeesters, hebben de opdracht gekregen om op een verstandige en duurzame manier daarvoor te zorgen, op korte termijn en voor de toekomstige generaties.

Gebeuren er op de locatie waar jij werkt mooie dingen op het gebied van duurzaamheid? Stuur gerust een mail naar duurzaamheid@sirjon.nl!