Foto: Anneke (in het midden) met verschillende collega’s bij Verpleeghuis Elim.
Coördinator facilitaire dienst Anneke ten Broek is samen met medewerker technische dienst Henry Vos ambassadeur Duurzaamheid bij Zorggroep Sirjon namens verpleeghuis Elim in Barneveld. Ieder gebied heeft tenminste één ambassadeur duurzaamheid. Zij weten wat werkt en wat niet werkt in de teams, als het gaat over het aan de slag gaan met duurzaamheid. De ambassadeurs stimuleren collega’s om duurzaam te werken, helpen bij bewustwording en ze adviseren de organisatie over verbeterinitiatieven.
Even voorstellen
Ik ben Anneke ten Broek. Ik ben 8,5 jaar geleden begonnen als keukenassistente bij Elim in Barneveld, met als doel kennis te maken met de zorg. Na enige tijd met veel plezier in de keuken te hebben gewerkt, ben ik daarna aan de slag gegaan als receptioniste/administratrice. Sinds enige tijd ben ik coördinator facilitaire dienst. Ik mag het team van de facilitaire dienst begeleiden en ik houd me onder andere bezig met verzuim, begeleiding, werving en selectie. Daarnaast vertegenwoordig ik Elim in de ondernemingsraad.
Duurzaamheid bij Elim
Henry en ik zijn samen ambassadeur duurzaamheid voor gebied midden. We zijn inmiddels bij alle teams langs geweest om het project duurzaamheid en de praatplaat onder de aandacht te brengen. We hebben samen besproken: ‘Wat doen we al goed, wat is voor ons vanzelfsprekend, en wat kunnen we nog doen?’
Een concreet voorbeeld. Er staat een ecocontainer bij Elim waarin papier met vertrouwelijke informatie wordt verzameld en vernietigd. We merken alleen dat er meer papier ingaat, dan alleen papier met vertrouwelijke informatie. Op een gegeven moment was er papier nodig bij de dagbesteding van woonlocatie Tharah. De receptie heeft nu een doosje op de ecocontainer gezet. Als het niet vertrouwelijk is, mag het papier in dat doosje en sparen we het voor deze cliënt op de dagbesteding bij Tharah. Dit scheelt weer kosten voor de aanschaf van nieuw papier. Dit zijn hele simpele manieren om duurzaam bezig te zijn. Wij zoeken het vaak te groot.
Samen rentmeester
Ik wilde voor Elim graag ambassadeur duurzaamheid zijn, omdat ik voelde dat het veel raakvlakken had met mijn werk als coördinator facilitaire dienst. Ik vond het een mooie combinatie, omdat ik in de ondernemingsraad ook al het een en ander over duurzaamheid had meegekregen. Ik denk mee over beleid en ik kijk wie daar op facilitair gebied praktisch vorm aan kan geven.
In het begin ervaarde ik duurzaamheid een beetje als ver van mijn bed. Het ging dan bijvoorbeeld over Europese richtlijnen. Inmiddels wordt het steeds concreter en zie ik het verlangen in de organisatie groeien. Het onderwerp duurzaamheid begint steeds meer te leven. Daarnaast vind ik duurzaamheid ook een heel mooie overlap hebben met het aandachtsveld identiteit wat ik hier binnen Elim draag. In Genesis 2 staat duidelijk genoemd dat wij zelf rentmeester van deze aarde zijn en dat we de opdracht van God hebben gekregen om de aarde te bewaren. Als de Heere al 50 jaar voor dit huis wil zorgen, dan hebben wij hier ook een opdracht in.