Zorggroep Sirjon, met haar werkmaatschappijen Siloah, Elim en Maranatha heeft de Green Deal ondertekend, een serie afspraken met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, die worden gedragen door de zorgsector. De Green Deal kent vijf doelen, met als eerste doel: ‘gezondheidsbevordering van patiënten, cliënten en medewerkers’ – onder andere door inzet op gezonde, gevarieerde, plantaardige en duurzame voeding. Anneke ten Broek, ambassadeur Duurzaamheid en coördinator facilitaire dienst bij verpleeghuis Elim in Barneveld, vertelt hoe het tegengaan van voedselverspilling bij Elim al onderdeel is van het dagelijks werk.
Als er een nieuwe bewoner bij Elim komt wonen, wordt er bij aanmelding naar de eetwensen van meneer of mevrouw gevraagd. “Zo weten we wat zij lekker vinden en gaan we ervan uit dat het eten ook opgegeten wordt,” vertelt Anneke. “Omdat we werken met een maaltijdleverancier met afgepaste porties, spreken we regelmatig met de bewoner of diens verantwoordelijke hoeveel eten er gewenst wordt, eventueel in samenspraak met de diëtiste.” Zo kan de locatie de maaltijden verminderen en de bewoner heeft het gevoel dat zij hun bord netjes leegeten. “Daarnaast kijken we ook wat er bij de maaltijden in het Trefpunt (de gemeenschappelijke ruimte van het verpleeghuis) door de meeste bewoners gewenst wordt. We maken afgepaste keuzes, zodat ook daar zoveel mogelijk op maat besteld wordt,” vult Anneke aan. “Heel mooi om te zien dat we zo op deze manier veel minder eten weggooien dan voorheen!”
Gaat jouw locatie ook op een duurzame manier om met voeding? Vertel ons er meer over via duurzaamheid@sirjon.nl!