De belangrijke rol van Arjan Maljaars

Het Calvijn College in Goes, locatie Klein-Frankrijk. Hier hebben we een afspraak met Arjan Maljaars (50), bewoner van Siloah-locatie De Rondas in ’s-Gravenpolder én medewerker van de school. Tien uur per week vervult hij er letterlijk en figuurlijk een belangrijke rol.

Arjan Maljaars houdt van werken en heeft in zijn leven al op veel verschillende plekken zijn bijdrage geleverd. “Ik ben geboren in Middelburg als oudste van vijf kinderen. Na de lagere school ging ik naar de ito-lts Klaarbeek in Middelburg. Na twee jaar moest ik kiezen tussen bouw, metaal en bakkerij en koos voor bakkerij”, vertelt hij over zijn jonge jaren. Arjan behaalt eind jaren ’80 van de vorige eeuw het diploma Brood- en banketbakker en gaat aan de slag bij bakkerijen in Middelburg en Vlissingen. “Om 04.00 uur reed ik er op mijn Kawasaki AR 50 brommer naar toe, dat is zo’n racemodel.” Voor de brommerkenners: Arjan heeft in die tijd ook een Puch en Tomos.

Cellen schoonmaken
Na enkele jaren loopt Arjan tegen zijn grenzen aan. “Het was steeds productie, productie en nog eens productie, dat gaf mij te veel stress. Het slaat in je bolletje.” Hij zoekt daarom ander werk en via het Jeugdwerk Garantieplan van de gemeente komt hij in een leer-werktraject terecht, als bode op een kantoor van Rijkswaterstaat. Het is de eerste in een lange reeks baantjes die vaak na een aantal jaar eindigen. “Bij de rechtbank in Middelburg heb ik processen-verbaal ingevoerd, ik ben ook tekenaar AutoCad geweest en heb oude tekeningen in de computer gezet. AutoCad heb ik mezelf aangeleerd. Bij de politie deed ik kantinewerk en moest ik cellen schoonmaken. Niet leuk, maar ik had werk, basta.”

Moeilijke tijd
Na zijn 25e wordt Arjan te oud voor het Jeugdwerk Garantieplan en gaat hij aan de slag bij een sociale werkplaats in Vlissingen. “Op de afdeling data-entry, hele dagen typewerk en bestanden in de computer invoeren. Het werk met computers trok mij altijd wel.” Na twee jaar gaat het echter opnieuw niet goed met Arjan, weer is de werkdruk te hoog voor hem. Hij krijgt een psychische klap en wordt opgenomen in De Toevlucht. “Het was een donkere tijd.”

Belijdenis
Er komt een lichtpuntje in zijn leven als De Rondas in beeld komt als woonplek. “Ik kon op meer plekken terecht, maar Siloah heeft een identiteit waar ik me thuis voel. Ik heb in 1996 ook belijdenis gedaan bij dominee Paul.” Wonen in De Rondas was wel even wennen. “Andere mensen en andere regels”, beschrijft hij in enkele woorden de eerste periode. Financieel komt Arjan in een dip omdat hij werkloos is.

Ik kon op meer plekken terecht, maar Siloah heeft een identiteit waar ik me thuis voel.

Valkuilen
“Ik zocht een uitdaging, niets doen is niets voor mij”, zegt Arjan over die eerste tijd in De Rondas. Hij wordt gelukkig aangenomen bij sociale werkplaats Betho in Goes, een bedrijf dat pal tegenover het Calvijn College ligt. Via zijn persoonlijk begeleider hoort Arjan dat daar een baan vrijkomt voor iemand die de klusjes doet waar de conciërge niet aan toekomt. Jacco van Dalen, facilitair stafmedewerker van het college: “We hoorden dat Arjan werk zocht en hebben hem uitgenodigd. Hij is aangenomen voor een jaar. Hij heeft zichzelf voorgesteld in ons krantje en daarin ook gesproken over zijn valkuilen.” Vanaf het begin – in 2012 – werkt Arjan de ene week twee ochtenden en de volgende week drie. De andere dagen is hij bij Betho te vinden.

Duits
De eerste maanden zijn een leerproces en blijkt het opstellen van een werkinstructie praktisch. Jacco van Dalen: “Arjan heeft enorm goede contactuele eigenschappen. Alle leerlingen kennen hem en hij gaat graag met ze in gesprek. Dan vergeet hij de tijd wel eens. Daarom zetten we regelmatig de dingen weer even op scherp. Hij is ook niet vies van een geintje, stapt gerust een les Duits binnen om in het Duits te praten met de docent. Maar het is belangrijk dat hij zijn werk doet. Als hij wegvalt hebben wij namelijk een probleem.”

Ik zocht een uitdaging, niets doen is niets voor mij.

Rollen
Dat werk van Arjan is onder meer het vervangen van handdoekrollen en bijvullen van zeepdispensers in toiletruimten. Iedere week legt de firma CWS voldoende nieuwe handdoekrollen voor hem klaar. “Ik zorg voor de handdoekrollen en dat leerlingen hun schone handen niet aan een vieze doek hoeven af te drogen”, vertelt hij over zijn werkzaamheden. De assistent-conciërge vindt zijn werk niet alleen belangrijk, maar vooral ook leuk. “Ik houd van het contact met leerlingen. Maar je hebt ook een voorbeeldfunctie dus je moet wel afstand houden. Ik doe mijn werk met plezier en de passie van mijn hart.”