Even voorstellen…

Ik ben Annet Schneider, coördinator Duurzaamheid en adviseur Kwaliteit en Veiligheid bij collega-organisatie Cedrah. Bij Zorggroep Sirjon ben ik gedetacheerd als projectleider Duurzaamheid.

Zorggroep Sirjon is in 2022 in samenwerking met inkoopcoöperatie Intrakoop een project gestart rondom het thema Duurzaamheid, waarbij Intrakoop een analyse heeft gemaakt van de organisatie, op het gebied van duurzaamheid. Er is een duurzaamheidsbeleid opgesteld en een plan van aanpak om het duurzaamheidsbeleid concreet te implementeren op de verschillende locaties. Vervolgens is er per gebied een ambassadeur geworven. Inmiddels zijn bijna alle teams van alle locaties door de ambassadeurs bezocht.

Er is dus een goede start gemaakt. Maar als zorgmedewerker is de praktijk van het dagelijks leven op de woonlocaties vaak erg druk. Door alle werkzaamheden is het soms lastig om invulling te geven aan duurzaamheid. De komende tijd hopen we te gaan inventariseren waar we per locatie praktisch mee aan de slag kunnen en waar de prioriteiten liggen. We gaan ermee aan de slag, niet alleen omdat onze overheid dit van ons vraagt, maar ook omdat het onze Bijbelse opdracht is om de aarde te bouwen én te bewaren (Genesis 2:15).

Persoonlijk

Ik ben een nuchter persoon. Ik vind het belangrijk om in de kleine, concrete dingen van het dagelijks leven op duurzaamheid te letten. Zo probeer ik lang met kleding te doen, bij het avondeten niet altijd vlees te eten, spullen koop ik soms tweedehands of van goede kwaliteit en voor korte afstanden pak ik de fiets. Ook heb ik zonnepanelen. Je kunt niet in één keer helemaal veranderen, maar je kunt in kleine stapjes duurzaamheid vormgeven in je dagelijks leven.

Duurzaamheid in de zorg

Ik vind duurzaamheid een interessant onderwerp. In de zorg heb je meestal te maken met strikte eisen, zoals bijvoorbeeld geldende hygiënerichtlijnen. Wat is er dan mogelijk binnen die richtlijnen? In de zorg is nog veel winst te behalen op het gebied van duurzaamheid. Zo worden er bijvoorbeeld veel wegwerpmaterialen gebruikt. Welke alternatieven kun je hier dan voor bedenken? Dit maakt het uitdagend en leuk om in de zorg met duurzaamheid bezig te zijn.

Duurzaamheid bij Sirjon

Zorggroep Sirjon hoopt zich binnenkort aan te sluiten bij de Green Deal en gaat ook van het Milieuplatform Zorg gebruik maken. In Nederland is de zorgsector verantwoordelijk voor 7% van de uitstoot van broeikasgassen, 4% van het afval en 13% van het grondstoffengebruik. Met het leveren van zorg, draagt de zorg dus bij aan de klimaatcrisis. Daarom werkt de zorgsector aan ‘duurzame zorg’. Hierover zijn afspraken gemaakt, in de Green Deal – Samen werken aan duurzame zorg. Green Deals zijn afspraken met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, die worden gedragen door de zorgsector. Het Milieuplatform Zorg is een kennisplatform dat deze grote doelstellingen concreet maakt. Waar kun je concreet aan werken om deze doelstellingen te bereiken? Ik hoop dat het beziggaan met duurzaamheid voor medewerkers de komende tijd steeds concreter mag worden!

Foto: In de werkplaats van woonlocatie De Akker in Bodegraven worden oude apparaten gedemonteerd en gerecycled.