30 mei 2025 | 11.00 uur
Op 29 mei jl. om 21.30 uur was Jan van Ginkel, voorzitter Raad van Bestuur, te gast bij Nieuwsuur om de situatie in Bodegraven te bespreken. De uitzending is hier terug te luisteren: Nieuwsuur | NPO Start.
28 mei 2025 | 18.30 uur
UPDATE situatie locatie Bodegraven: Zes medewerkers ontslagen
De zes medewerkers die betrokken zijn geweest bij het maken en delen van ongepast beeldmateriaal van cliënten op een woongroep van Siloah in Bodegraven zijn ontslagen. De Raad van Bestuur heeft dit besluit genomen na een onafhankelijk onderzoek naar ernstige schendingen van de privacy en waardigheid van cliënten.
De zes betrokken medewerkers zijn gehoord in het kader van het onderzoek en zijn in de gelegenheid gesteld om hun visie op de bevindingen te geven. Op basis daarvan zijn dringende redenen vastgesteld voor ontslag en heeft de Raad van Bestuur besloten om tot ontslag over te gaan. Dit besluit is niet lichtvaardig genomen. “Het ontslaan van medewerkers is een zware beslissing”, zegt voorzitter Van Ginkel van de Raad van Bestuur van Zorggroep Sirjon. “Vanuit ons christelijk perspectief geloven we in genade en vergeving. Tegelijk vraagt deze situatie om recht te doen aan wie kwetsbaar is. Vergeving sluit gerechtigheid niet uit. In dit geval betekent dat: duidelijke grenzen stellen en verantwoordelijkheid nemen. Na het onderzoek en alles wat er is gebeurd, is dit de enige juiste stap. Dit gedrag staat haaks op alles waar wij als organisatie voor staan. Wat gebeurd is, vinden wij verschrikkelijk voor onze cliënten en hun vertegenwoordigers met wie wij in nauw contact staan.”
Aangifte bij de politie
Sirjon zal ook aangifte doen bij de politie. “We vinden het belangrijk dat dit ook strafrechtelijk wordt onderzocht”, aldus Van Ginkel. “Het gaat hier om ernstige schendingen van de privacy van kwetsbare mensen. Het is aan de politie en het Openbaar Ministerie om dit nader te onderzoeken.”
Feitenonderzoek gaat door
Er zijn signalen dat de Snapchatgroep al sinds 2019 bestaat en dat de omvang van die groep iets groter was dan aanvankelijk gedacht: ook twee ex-werknemers zijn mogelijk betrokken. Verder bestaat het vermoeden dat de beelden ook op beperkte schaal buiten die besloten snapchatgroep zijn gedeeld. Deze nieuwe aanwijzingen maken dat het feitenonderzoek wordt verdiept en uitgebreid in tijd en omvang.
De Raad van Bestuur acht het noodzakelijk om zoveel mogelijk feiten boven tafel te krijgen over de exacte aard en omvang van wat er gaande was. Dit is nodig om te kunnen bepalen welke aanvullende maatregelen nodig zijn om dit in de toekomst te voorkomen en de veiligheid van cliënten te waarborgen.
Hulp en ondersteuning
De betreffende cliëntvertegenwoordigers zijn inmiddels op de hoogte gebracht van deze nieuwe ontwikkelingen. Zeker voor hen is dit een zeer ingrijpende en emotionele situatie. Sirjon is in nauw contact met hen en biedt hulp en ondersteuning.
Zorg gaat door
De zorg op de betreffende woongroep wordt voortgezet door een betrokken team van professionals. Sirjon is dankbaar voor de inzet en toewijding van de collega’s die – juist in deze periode – het welzijn en de veiligheid van cliënten centraal blijven stellen.
22 mei 2025 | 10.00 uur
Er is een e-mailadres aangemaakt voor de situatie in Bodegraven. Heeft u iets relevants te melden met betrekking tot deze situatie? Geef het door via onderstaande knop. Uiteraard gaan wij vertrouwelijk om met de informatie. Dank u wel!
—-
22 mei 2025 | 10.00 uur
Update: Waarom schorsing en niet direct ontslag?
De afgelopen dagen ontvingen we veel vragen over waarom de betrokken medewerkers zijn geschorst en niet direct ontslagen. We lichten dit graag toe.
Schorsing als directe maatregel
Schorsing is een maatregel die we meteen konden nemen. Daarmee is direct voorkomen dat de betrokken medewerkers op dit moment en tijdens het lopende onderzoek nog contact hebben met onze cliënten. De veiligheid van onze cliënten staat bij ons altijd voorop.
Ontslag vraagt om zorgvuldige juridische stappen
Voor ontslag is een zorgvuldig juridisch proces nodig, waarin alle feiten goed worden vastgesteld. Dat gebeurt nu via een onafhankelijk extern onderzoek. Dit betekent nadrukkelijk niet dat we de ernst van de situatie onderschatten.
Op basis van de uitkomsten van het onderzoek nemen we passende maatregelen. Ontslag op staande voet, kan daar zeker onderdeel van zijn, als het onderzoek dit rechtvaardigt.
We begrijpen en voelen de roep om krachtige maatregelen. Tegelijk is het essentieel dat we zorgvuldig te werk gaan, zodat elke stap die we zetten ook proportioneel is en standhoudt — in het belang van onze cliënten, hun naasten én de kwaliteit van zorg die we willen blijven bieden. Daarnaast is zorgvuldigheid ook gepast in het belang van de direct betrokken en overige collega’s.
20 mei 2025 | 15.00 uur
Naar aanleiding van de berichtgeving en de persconferentie hebben we een lijst met veelgestelde vragen opgesteld. Deze vullen we aan en actualiseren we zodra er nieuwe informatie beschikbaar is.
—–
20 mei 2025 | 12.00 uur
Zorggroep Sirjon ontving op 14 mei 2025 een melding over het delen van ongepast beeldmateriaal van cliënten met een beperking. Medewerkers van de betreffende woongroep op de Siloah-locatie de Akker in Bodegraven deelden dit met elkaar in een besloten Snapchatgroep. Het beeldmateriaal is voor zover bekend niet openbaar verspreid, maar alleen gedeeld binnen deze besloten groep. De 6 betrokken medewerkers zijn direct geschorst en er is een extern onderzoek gestart.
De Raad van Bestuur neemt deze zaak zeer serieus. “De beelden waren respectloos en vernederend en ze schenden de privacy en waardigheid van onze cliënten. Ik schaam me diep dat dit in onze organisatie heeft plaatsgevonden,” zegt Jan van Ginkel, voorzitter van de Raad van Bestuur.
Genomen maatregelen
We hebben direct de volgende maatregelen genomen:
Het onderzoek concentreert zich op dit moment op één specifieke woning en op een specifieke groep medewerkers. Er zijn geen aanwijzingen dat deze situatie zich ook op andere woongroepen voordoet. Uit het onderzoek moet blijken of er strafbare feiten zijn gepleegd. We verwachten binnen twee weken de eerste resultaten van het feitenonderzoek te kunnen delen met de betrokken cliëntvertegenwoordigers. Op basis daarvan zal worden bepaald of aangifte bij de politie nodig is.
De zorg gaat door
De zorg op de betreffende woongroep wordt voortgezet door een team van vervangende medewerkers. Het management van Bodegraven zorgt voor de continuïteit en kwaliteit van zorg voor alle cliënten. Er is extra aandacht voor het welzijn van de betrokken cliënten.
Onze waarden
“Als reformatorische organisatie raakt dit ons diep,” aldus Van Ginkel. “Het is onze verantwoordelijkheid om de waardigheid van elk mens te beschermen, juist van hen die niet voor zichzelf kunnen opkomen. We nemen deze zaak uiterst serieus: hier zijn normen overschreden die verband houden met professionaliteit, humaniteit en vertrouwelijkheid van ons werken.”
Beluister hieronder het volledige statement van de Raad van Bestuur via de persconferentie van dinsdagochtend 20 mei.
Sirjon is dankbaar voor het vertrouwen van cliënten, verwanten, medewerkers en andere betrokkenen in deze moeilijke situatie. We zetten ons volledig in om dit vertrouwen waar te maken en te werken aan herstel.