Blog Albanië – 13 april

Blog Albanië – 12 & 13 april

Inmiddels zijn we met het team van Sirjon en Kom over en help in Albanië aangekomen! Gerben, directeur Kom over en help, is een fantastische gids die het land, de cultuur en de andere organisaties kent! We hebben vandaag een aantal ouderen in hun eigen leefomgeving bezocht. De input kunnen we nog verwerken in de trainingen die we morgen mogen geven. Schrijnend om de armoede te zien. Mooi om de dankbaarheid te zien op de gezichten van de mensen voor een contactmoment met andere mensen en een kleinigheidje uit Nederland. We krijgen van harte Gods zegen toegewenst, meer hebben we toch niet nodig?

De volgende ochtend gaat de wekker vroeg… Het is namelijk de eerste dag dat we de trainingen gingen geven. We verblijven op het terrein van Dorcas. Daar kwamen de deelnemers aan de training ook naar toe. De groep was divers samengesteld. Mensen uit de palliatieve zorg en mensen die een taak hebben binnen de ouderenzorg. Zowel, manager, dokter als begeleiders waren aanwezig.
We hebben aan de aanwezigen vooraf om thema’s gevraagd waar de trainingen over moesten gaan. De trainingen bevatte vandaag 3 onderdelen: dementie, algemene dagelijkse levensbehoeften en werken met structuur, picto’s en interventieplannen.
Er waren ca. 25 deelnemers. We genoten ook van de gezamenlijke pauze en goed verzorgde Albanese lunch. De mensen zijn hier erg gastvrij, dus we komen niet vermagerd naar huis…

Tafeltje dekje
Nadat we de trainingen hadden verzorgd, hebben we een groepje deelnemers aan de training bezocht op hun werkadres. Dit project werd gerund door een Belgische mevrouw. Ze vangt oudere (dementerende) mensen op die door niemand geholpen worden. We waren onder de indruk van het mooie project. Het was mooi hoe deze dame wel de goede zorg kan bieden. Hierbij is dus wel financiële hulp vanuit het buitenland nodig. Vanuit deze locatie werd er ook gekookt voor de lokale bevolking, een soort tafeltje dekje dus.

Eten in de bergen
Aan het eind van de dag zijn we de bergen in gegaan om op 1300 meter hoogte in de bergen te eten. Het was een typisch Albanees brugrestaurant. Dit betekent onder het genot van een heerlijk knetterend haardvuurtje, typisch Albanees eten: flia, sarma en gebakken lam.

Delen door liefde over de landsgrens
In samenwerking met Kom over en help zet Zorggroep Sirjon zich in voor twee partnerorganisaties van Kom over en help in Albanië, een project voor gehandicaptenzorg en een project voor ouderenzorg. Drie medewerkers van Zorggroep Sirjon zijn momenteel in Albanië (11 t/m 18 april) om daar kennis en ervaring te delen. Op deze pagina kunt u alles lezen over de twee projecten in Albanië, over de acties die medewerkers houden en hoe u zelf bij kunt dragen aan dit mooie project.