Delen door liefde over de landgrens

Zorggroep Sirjon zet zich in voor het goede doel!

In samenwerking met Kom over en help zet Zorggroep Sirjon zich in voor twee partnerorganisaties van Kom over en help in Moldavië, een project voor gehandicaptenzorg en een project voor ouderenzorg. Drie medewerkers van Zorggroep Sirjon hopen begin 2022 af te reizen naar Moldavië om daar kennis en ervaring te delen. Om deze reis financieel mogelijk te maken, zijn zij momenteel druk bezig met actievoeren. Op deze pagina kunt u alles lezen over de twee projecten in Moldavië, over de acties die medewerkers houden en hoe u zelf bij kunt dragen aan dit mooie project.

Wilt u een financiële bijdrage doen aan dit project? Dat kan via onderstaande button.

Doneren

Over het project
Delen door liefde over de landgrens
  • Moldavië

  • D.V. mei 2022

  • Dineke Pongers, Arja Bac & Gert-jan Lindhout

Over de projecten in Moldavië

Klik op de afbeelding om meer te lezen over het project.

KoProject Charity Mission (kinderen met beperkingen)

In Moldavië mogen kinderen met een beperking er eigenlijk gewoon niet zijn. Er rust een taboe op het krijgen van een kind met een beperking. Dokters adviseren deze kinderen te laten aborteren of ze af te staan aan een staatstehuis.

Project Bethania Foundation (project voor ouderen)

In Moldavië hebben ouderen het niet makkelijk. Er zijn geen sociale voorzieningen, pensioenen zijn laag en kinderen vertrekken naar het buitenland om een beter bestaat op te bouwen. Zo zijn veel ouderen eenzaam.

KoProject Charity Mission (kinderen met beperkingen)

In Moldavië mogen kinderen met een beperking er eigenlijk gewoon niet zijn. Er rust een taboe op het krijgen van een kind met een beperking. Dokters adviseren deze kinderen te laten aborteren of ze af te staan aan een staatstehuis. Vaders lopen massaal weg voor hun verantwoordelijkheid en verlaten het gezin, waardoor moeders er vaak geheel alleen voor staan. Er is geen professionele zorg en de overheid ondersteunt deze gezinnen maar zeer minimaal. Onze partnerorganisatie Charity Mission helpt deze kinderen op verschillende manieren. In het dagopvangcentrum ‘Nieuwe Hoop’ zijn kinderen meer dan welkom en krijgen ze zorg en therapie. Andere kinderen krijgen thuis therapie. In alle hulp die gegeven wordt staat de Bijbel centraal.

Actuele situatie

Ons Day Care Centre ligt in Straseni dat op het ogenblik een rode zone is, en daardoor is ons Day Care Centre nu al meer dan 2 weken gesloten. Ook konden wij door de beperkingen sommige van onze projecten niet houden zoals vroeger. Voor Moederdag konden wij net slechts 20 moeders opvangen die aan het evenement wilden deelnemen, maar normaal werken wij met 75 moeders die kinderen hebben met beperkingen. De andere moeders moesten wij één op één thuis bezoeken, wat ongeveer een week duurde. Gelukkig is het gelukt! Het Day Care centrum heeft een online groep voor kinderen en ouders, die onze lerares en lerares assistente materiaal sturen zodat de ouders thuis samen met hun kinderen kunnen werken, maar helaas, als het gezin maar één telefoon heeft en die gaat stuk, is dat niet mogelijk.

Project Bethania Foundation (project voor ouderen)

In Moldavië hebben ouderen het niet makkelijk. Er zijn geen sociale voorzieningen, pensioenen zijn laag en kinderen vertrekken naar het buitenland om een beter bestaat op te bouwen. Zo zijn veel ouderen eenzaam. Eigenlijk kijkt alleen de kerk naar deze vergeten groep om! Bethania heeft een dagopvang waar ouderen naar toe kunnen, voor een douche, een gezellig praatje en een bijbelstudie. Ook worden er maaltijden uitgedeeld en rondgebracht bij de mensen thuis. Thuiszorg staat in de kinderschoenen, maar Bethania probeert dat op te zetten. Zo ervaren ouderen dat hun leven waarde heeft!

Actuele situatie

Al onze ouderen worden dagelijks (van maandag tot vrijdag) thuis bezocht, zij krijgen warme maaltijden en medicijnen wanneer dat nodig is. De ouderen zijn erg bedroefd dat ze niet naar het centrum kunnen komen om samen tijd door te brengen.

Even voorstellen

Dineke Pongers

Hallo, ik ben Dineke Pongers (34) en ben sinds 2005 werkzaam binnen Maranatha. Daar ben ik nu na mijn opleiding ‘medewerker maatschappelijk zorg’ twaalf uur actief als activiteitenbegeleider op de verpleegafdelingen de Iris & Orchidee. Daarnaast werk ik nog twintig uur als helpende op de beide verpleegafdelingen. Ik kijk er naar uit om mijn ervaringen die ik door de jaren heen heb opgebouwd binnen Maranatha te mogen delen in liefde tot mijn naasten en daarnaast op een leerzame tijd in Moldavië.

Arja Bac

Graag stel ik mezelf voor als Arja Bac (33). Met plezier werk ik alweer 12,5 jaar bij Siloah in regio Bodegraven. Met diverse doelgroepen heb ik ervaring op mogen doen, van een structuurgroep tot meervoudig complex beperkte medemensen. Mijn vooropleiding is verpleegkundige. Opgedane kennis en ervaring zou ik graag in willen zetten in Moldavië om daar mee te denken met Doina en Antonina.

Gert-jan Lindhout

Hallo, ik ben Gert-Jan Lindhout, getrouwd en heb een dochtertje van 3 maanden, en woon in Geldermalsen. Met veel plezier steek ik dagelijks de handen uit de mouwen op de Leidsche Hoeven in Tricht. Ik werk in de bakkerij en begeleid onze cliënten bij het bakproces. Toen ik hoorde over de mogelijkheid om naar Moldavië te gaan was ik direct enthousiast. Het lijkt mij heel mooi om de vele kennis die wij hier in Nederland hebben te kunnen overdragen in Moldavië. Ik hoop de mensen daar te kunnen helpen, en zelf ook weer veel te leren.